Autora: Txus Castro
Directora de l’Institut Torre Vicens

Aquests programes fomenten l’aprenentatge autònom, el pensament crític, la resiliència i la capacitat d’adaptació, competències clau en la formació integral de l’estudiant i molt valorades en els processos de selecció laboral.
Els programes de mobilitat internacional en la Formació Professional, com Erasmus+, permeten als estudiants fer l’Estada en empresa o realitzar un període d’estudis en un centre educatiu d’altres països i presenten beneficis significatius tant en l’àmbit d’aprenentatge com d’inserció laboral. En ambdós casos s’estableixen mecanismes de cooperació internacional entre els centres educatius o les empreses, que reverteixen en oportunitats de millora de la qualitat educativa en general.
L’estada a l’empresa en un context internacional millora les competències tècniques i transversals, l’alumnat aplica els coneixements adquirits a l’aula en situacions reals i en entorns productius diferents, amb normatives diferents i havent de gestionar situacions interculturals. Tot això potencia la seva adaptabilitat i la capacitat de resolució de problemes, amb un aprenentatge significatiu i competencial, i prepara l’alumnat davant les necessitats del mercat de treball global.
D’altra banda, els resultats d’aprenentatge assolits a l’estranger es poden reconèixer mitjançant l’Europass Mobility (el currículum europeu) o altres sistemes de certificació que permeten la comparabilitat dels estudis cursats dins el Marc Europeu de Qualificacions (EQF). Això facilita la continuïtat formativa o l’accés a noves oportunitats laborals.
No podem oblidar que la immersió lingüística real en una llengua estrangera millora la competència comunicativa de l’alumne, especialment en el domini de la terminologia tècnica específica del sector professional i una millor preparació per a entorns de treball multilingües, augmentant així l’ocupabilitat dels futurs tècnics i tècniques.
Finalment, cal destacar que aquests programes fomenten l’aprenentatge autònom, el pensament crític, la resiliència i la capacitat d’adaptació, competències clau en la formació integral de l’estudiant i molt valorades en els processos de selecció laboral. L’experiència de viure i treballar en un altre país contribueix al desenvolupament personal i professional, incrementant la maduresa i la seguretat en la presa de decisions.
A banda de la mobilitat internacional, existeixen altres projectes com CaixaBank Dualiza, FP Empresa i projectes d’innovació del Ministerio de Educación, Formación Profesional y Deportes. Aquests programes també obren les portes a mobilitats d’alumnat i professorat entre centres docents, en el marc de projectes específics compartits per centres de diferents comunitats autònomes, i posen l’èmfasi en la innovació aplicada a cada sector professional.
Per tant, podem dir que els programes de mobilitat en la Formació Professional no només enriqueixen el currículum acadèmic i professional de l’estudiant, sinó que també afavoreixen la seva inserció en un mercat laboral cada cop més internacionalitzat i milloren la versatilitat del perfil professional.